Jak vypočítat optimální úroveň pojistné zásoby (safety stock level)

V ideálním případě by pojistná zásoba byla nulová, ale to jen za předpokladu, že žijete v ideálním světě přesných předpovědí poptávky a nejspolehlivějších dodavatelů. Nevím jak vy, ale já v ideálním světě nežiju. Žiju ve světě plném nepřesných předpovědí, fluktuací spotřeby, zpožděných dodávek materiálu a kolísající kvalitě dodaného zboží. Zkrátka žiju ve světě plném variabilních proměnných, které musím při plánování materiálových zásob vzít v potaz a vybudovat dostatečnou pojistnou zásobu u každé položky, abych byl schopen pokrýt případné odchylky a náhodné výkyvy jak na straně vstupu, tak na straně výstupu z podniku. Cílem je samozřejmě dosáhnout maximální dostupnosti plánovaných položek při minimálních nákladech.  Viděl jsem již využití několika rozličných způsobů, ale mě se nejlépe osvědčil následující, který můžete nalézt také na wikipedii.

Nejdříve nastavíme service level (Z), nebo chcete-li míru pravděpodobnosti, že naše pojistná zásoba pokryje veškeré neplánované výkyvy.

Z = NORMSINV(Service level), for example Z=1.64 for a 95% service level

ABC analýza & pojistná zásoba

Pro lepší diferenciaci nastavení service levelu můžeme použít již zmiňovanou rozšířenou verzi ABC analýzy. Nahoře na obrázku můžete vidět příklad nastavení pro jednotlivé skupiny (pozor, toto nastavení je pouze ilustrativní). Doporučuji projít jednotlivé skupiny položek a nastavit optimální service level, který bude v souladu s interními i externími požadavky na dostupnost položek a současně bude odpovídat finančním možnostem podniku.

Dále pokračujeme ve výpočtu pojistné zásoby následovně (výsledek je třeba zaokrouhlit na celé číslo):

Safety stock = {Z*SQRT(Avg. Lead Time * Standard Deviation of Demand 2 + Avg. Demand 2 * Standard Deviation of Lead Time 2)}

Výpočet optimální pojistné zásoby tedy máme, ale co dál podniknout s touto informací? Potřebujeme vědět, kdy objednat a tak je třeba vypočítat ROP (re-order point = bod objednání). Základní rovnice je velice jednoduchá:

Re-order Point (ROP) = Average Lead Time*Average Demand + Safety stock

Z vlastní zkušenosti vím, že ve větších společnostech často vytvoření a schválení objednávky nějakou dobu trvá, proto doporučuji výše zmíněnou rovnici ještě rozšířit připočtením množství spotřeby na průměrnou dobu potřebnou pro vytvoření a schválení objednávky. Ve větších společnostech se tato doba standardně pohybuje kolem jednoho týdne. Pokud se vás takový proces netýká, pak není potřeba rovnici dál upravovat.

Příště bych se rád rozepsal o využívání výše uvedených rovnic v praxi, jejich optimalizaci přidáním pomocných podmínek a metodách zobrazování materiálového pokrytí v plánovacích nástrojích. Pokud Vás můj článek zaujal, budu rád za jeho sdílení, případně za Váš komentář zde pod článkem.

Diskusní téma: Jak vypočítat optimální úroveň pojistné zásoby (safety stock level)

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The prostate is a vital a part of a male's reproductive system. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate related is located just as you're watching rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, it is almost always very uncomfortable and inconvenient to the patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate medical problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also called prostatitis, is regarded as the common prostate-related overuse injury in men younger than 55 years. Infections from the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common of all types of prostate infection. It is caused by bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis can be a condition of a particular defect inside gland as well as the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be due to trauma towards the urinary tract or by infections from other regions with the body. A patient may experience testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal with the prostate defect then the use antibiotics and NSAIDs to help remedy the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% coming from all prostatitis cases; however, researchers have not to establish the causes of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other believe intensive exercise and high lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an effective diet is important. These are some of the things you can do and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is necessary for general health and will also also maintain the urinary track clean.

2. Some studies declare that a number of ejaculations a week will assist to prevent cancer of the prostate.

3. Eat steak in moderation. It has been shown that consuming over four meals of beef per week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a suitable diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most important measure to look at to ensure a healthy prostate is usually to go for regular prostate health screening. If you are forty years and above, you should select prostate examination at least one time 12 months.

Safety stock, ROP

Dobrý večer, pán Dědič.
Ak teda tomu dobre chápem, safety stock je hodnota optimálnej poistnej zásoby, kde po prepočte dostaneme údaj o počte ks na sklade.
Re-order Point (ROP) je hodnota o ktorú keď sa nám znížia skladové zásoby, treba doplniť skladové zásoby.
Ďakujem za Váš článok a odpoveď.

Re: Safety stock, ROP

Dobrý den,
Safety stock je optimální hodnota pojistné zásoby, která by měla pomoci vykrýt fluktuaci poptávky a dodacích termínů. Re-order Point je mezní hodnota součtu skladových zásob a otevřených objednávek, která nám při jejím dosažení dává signál k tvorbě nové objednávky.

Přidat nový příspěvek